Solutiile ERP : Activitati Tehnic-Productie

EVAU - EVidenta parcului Auto si Utilaje cu indicatori aferenti

Solicitare de informatii

Cod: 2.003.014

Modul (EVAU) - Program EVidenta parcului Auto si Utilaje cu indicatorii aferenti

EVAU - este o aplicatie de tip ERP pentru evidenta operativa a parcului de autovehicule si remorci, utilaje grele de constructii si utilaje de medie si mica mecanizare.

Prin utilaje grele de constructii se inteleg acele utilaje care participa la lucrari de terasamente (sapaturi, fundatii, compactari,etc.), constructii (macarale, automacarale, etc.), drumuri, etc. Din aceasta categorie fac parte: autogredere, buldozere, excavatoare, incarcatoare, compactoare, macarale.

Prin utilaje de medie si mica mecanizare se inteleg acele utilaje care participa la lucrari de finisaje in constructii (schele, platforme ridicatoare, etc.), precum si utilajele de producere a betonului, moto si electrocompresoarele, generatoarele de sudura, etc.

Documentele primare din care se culeg datele necesare aplicatiei sunt in principal :

 • FOAIA DE PARCURS si BON DE TRANSPORT pentru autovehicule si remorci;
 • RAPORT PE SCHIMB FC pentru utilaje grele si utilaje de medie si mica mecanizare.

Legislatia care a stat la baza datelor normative introduse in calculator, precum si a formulelor de calcul din activitatea cu mijloacele de mecanizare este urmatoarea :

 • Ordinul MTTc nr.14/1982 : Normativ privind consumul de combustibil si ulei pentru automobile;
 • Ordinul MTTc nr.2/1983 : Normativ privind intretinerea preventiva si reparatiile curente ale automobilelor si remorcilor auto.
 • U 8 - 82 : Normativ privind consumurile medii de combustibil, lubrifianti si materiale de intretinere pentru utilaje de constructii ;
 • U 9 - 82 : Normativ pentru intretinerea si repararea masinilor, utilajelor si instalatiilor pentru constructii .

Datele normative si formulele de calcul extrase din legislatia mai sus mentionata sunt orientative si nu sint obligatoriu de respectat.

Informatiile culese din documentele primare se folosesc pentru:

 • evidenta parcului de autovehicule si remorci, utilaje de constructii (utilaje grele si utilaje de medie si mica mecanizare);
 • evidenta si calculul consumurilor efective si normate de carburanti si lubrifianti;
 • urmarirea pozitiilor in ciclu: reparatii, revizii, intretineri;
 • calculul realizarilor din activitatea de transport, mijloacele fixe auto fiind grupate pe parc marfa, parc persoane si parc speciale;
 • calculul realizarilor din activitatea de prestatii cu utilajele;
 • calcularea indicatorilor de folosire a parcului de auto si anume: CUP, CUPS, CUC, PMZ, IU, DM;
 • calcularea indicatorilor de folosire a parcului de utilaje;
 • decontarea valorilor prestatiilor pe beneficiari in mod interactiv, adica in momentul in care clientul se prezinta si solicita un mijloc de transport sau un utilaj pentru efectuarea unor prestatii. Decontul de prestatii pentru terti se realizeaza pentru un numar de circulatie sau pentru un numar de inventar, dupa care se transmite in aplicatia informatica de facturare (FAC) unde se elibereaza Factura. Decontul pentru prestatiile interne se transmite in aplicatia informatica de contabilitate (ECO).
 • normarea soferilor si a mecanicilor de utilaje prin determinarea manoperei ce se cuvine fiecaruia pentru prestatia efectuata pe unul sau mai multe numere de circulatie / numere de inventar, in luna de prelucrare.

Realizarile si consumurile fiecarui autovehicul sau utilaj, calculate pentru fiecare zi activa sau perioada se cumuleaza in cursul lunii, pe masura introducerii informatiilor din documentele primare, dar si de la inceputul anului, la trecerea la luna noua.
In acest fel se pot obtine atit rapoarte privind realizarile si consumurile in cursul lunii curente, cit si cumulat de la inceputul anului.